BejelentésMagyar Mitochondriális Betegek Társasága
Mert együtt könnyebb

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

CCDS = KREATIN HIÁNYOS SZINDRÓMA

A kreatin egy nitrogén tartalmú szerves vegyület, mely segíti a szervezetben az ATP előállítását, íg az energia termelést.
A szervezetben a vesében és a májban aminosavakból (L-arginin, glicin, L-metionin) szintetizálódó vegyület. Ez a vérkeringés útján szállítódik, elsősorban az izmok felé. Az össz kreatin készlet kb 95 %-a az izmokban található. A kreatin mintegy fele származik a táplálékokból (főleg hús).
Genetikai betegségekben a kreatin bioszintézise gátolt, és ez súlyos elváltozásokat okoz.
A CCDS 3 örökletes kreatin hiányos szindrómát foglal magába, melyek mindegyike elsősorban az idegrendszert érinti.

  1. Arginin:glicin amidinotranszferáz hiány  (GATM)
  2. Guanidinoacetát-metiltranszferáz hiány (GAMT)
  3. X-kromoszómához kötött kreatin hiány

Arginin:glicin amidinotranszferáz hiány  (GATM)

A betegség enyhe, vagy közepesen súlyos mentális retardációt, beszédfejlődési kését okoz. Megjelenhet az autista viselkedés, melyek befolyásolják a társadalmi beilleszkedést.  Általános tünetként emellett izomgyengeség és fáradékonyság jelentkezik. Gyermekeknél a testsúly gyarapodás, fejlődés elmarad, motoros készségek fejlődése elmarad.
A betegséget a GATM gén mutációja okozza.  Az arginin:glicin amidinotranszferáz enzim részt vesz a kreatin szintézisében, ennek hiányában a szintézis csökken, így csökken a kreatin szint, következményesen az idegrendszer energia ellátátsát csökkenti.
Autoszomális recesszív módon öröklődő betegség.

Guanidinoacetát-metiltranszferáz hiány (GAMT)

Elsősorban az idegrendszert és az izomzatot érintő betegség. Mentális retardáció, súlyos beszédfejlődési zavar (csak néhány szót tud megtanulni), visszatérő epilepsziás rohamok jellemzik. Akaratlan mozgások (extrapiramidális zavar), mint remegés, tic fordulhatnak elő. Néhány betegnél autista viselkedés alakul ki. Izomgyengeség, motoros készségek fejlődése késik. Súlyos esetben a már megtanult képességek is elvesznek.
Az autoszomális recesszív módon öröklődő betegséget a GAMT gén mutációja okozza.

X-kromoszómához kötött kreatin hiány

Enyhétől a súlyosig terjedő mentális retardáció, megkésett beszédfejlődés jellemzi a betegséget. Viselkedési zavarok, hiperaktivitás, autista viselkedés, görcsök, előfordulhatnak. Gyermekeknél lassú fejlődés, motoros készségek fejlődésének késése látható. További tünet a fáradékonyság, szívritmuszavarok, szokatlanul kicsi fej (microcephalia), jellegzetes arcvonások (széles homlok, lapos arcközép).
A betegséget a SLC6A8 gén mutációja okozza. Ez a gén kódolja a fehérjét, ami a kreatint a sejtekbe szállítja. Ha a gén hibás, akkor a kreatin nem tud a sejtbe jutni, ezáltal korlátozott lesz az energia ellátás.

 

KARNITIN HIÁNYOS BETEGSÉGEK

A karnitin egy vízoldékony molekula, melynek elsődleges szerepe a hosszú szénláncú zsírsavak elégetése és ezáltal részt vesz a ketogenezisben  és számos más anyagcsere folyamatban.
A szervezet megfelelő karnitin szintje táplálkozással (hús, hal, tejtermékek) biztosítható, de endogén szintézis is történik a májban és a vesében metionin és lizin segítségével.  A sejtekbe a karnitin aktív transzport segítségével jutnak.
A karnitin sajátos képessége, hogy enzimatikus reakcióval észtereket tud képezni szerves savakkal. Klasszikus élettani szerepe is ebből adódik, mivel részt vesz a hosszú szénláncú zsírsavak citoszolból mitokondriumokba történő szállításában, ahol a ß-oxidáció történik. Ezen zsírsaval csakis karnitin segítségével képesek bejutni a mitokondriumokba. A citoszol felöli oldalon a karnitin-palmitoil-transzferáz I (CPT I) segíti az átjutást a külső membránon.  A létrejövő hosszű szénláncú acil-karnitinésztert a karnitin-acilkarnitin-transzlokáz (CACT) juttatja a belső mitokondriális membránon. A membrán mitokondriális oldalán a karnitin-palmitoil-transzreráz II enzim (CPT II)  segítségével átkerülnek a mitokondriumban lévő koenzim-A - ra. A felszabaduló karnitin a CACT segítségével visszakerül a citoszolba.
Emellett egyéb anyagcsere folyamatokban is részt vesz a karnitin. Hozzájárul a sejtek koenzim -A szintjének fenntartásához.
A nagyon hosszú szénláncú zsírsavak (C22 felett) és az egyes elágazó láncú zsírsavak részleges lebontása a peroxiszómákban történik.  Az itt keletkező termékek karnitinészter formában jutnak el a mitokondriumba.
Képes modulálni a metabolizált acil-csoportok toxikus hatását. A karnitin ugyanis részt tud venni a xenobiotikus eredetű savak  és az anyagcsere folyamatokban felszaporodó szerves savak metabolizmusában.
Számos anyagról (pajzsmirigy hormon, nemi hormonok, egyes gyógyszerek) kimutatták hogy befolyásolja a karnitin homeosztázisát.
A karnitin hiány eredete alapján két csoport különíthető el:

  • 1. elsődleges karnitin hiányos állapot (primer). A karnitin szöveti felvétele károsodott.
  • 2. másodlagos karnitinhiányos állapot (secunder). Egyéb betegségek, károsodások következményeként alakul ki.

Primer karnitin hiány (Primer szisztémás karnitin deficiencia szindróma)

A génhiba következtében nem képes a keringésből felvenni  és a sejtekbe juttatni a karnitint a szervezet, így a karnitinszint jelentősen lecsökken.  Mivel a vese is elveszíti a karnitin visszaszívó képességét, így a vér karnitin szintje is alacsony. Ezáltal károsodik a hosszú szénláncú zsírsavakból az energia előállítás a mitokondriumokban.
A primer karnitinhiány tünetei már csecsemőkorban vagy kisgyermekkorban megjelennek: súlyos agyi működészavar (encephalopathia), szívizombántalom (cardiomyopathia), zavartság, hányás, izomgyengeség, alacsony vércukorszint (hypoglikémia), májelégtelenség. A betegség súlyossága egyénenként változó. Éhezés, vírusfertőzések rontják a beteg állapotát.
A karnitinhiány elsődleges oka a SLC22A5 gén mutációjában keresendő, mely autoszomális recesszív öröklésmenetet mutat. 


Szekunder karnitinhiányos állapotok

A karnitin hiány egy már fennálló kórfolyamat (veleszületett anyagcsere betegségek, mitokondriális betegségek, vitamin és kofaktor hiányok, felszívódási zavarok,  stb)  következményeként alakul ki. Tünetei azonban megfelenek a primer karnitinhiány tüneteinek: izomgyengeség, májelégtelenség, cardiomypoathia, encephalopathia, hypoglikémia.
 

Karnitin-acil-karnitin transzlokáz elégtelenség

Karnitin-acil-karnitin transzlokáz hiány egy ritka autoszomális recesszív módon öröklődő anyagcserezavar, melyben a táplálékkal bekerült zsírokból a hosszú szénláncú zsírsavak nem tudnak hasznosulni, így nem szolgáltatnak energiát a szervezet számára. A karnitin egy természetes anyag, mely szintén táplálékkal kerül a szervezetbe, amit a sejtek a zsírokból történő energia előállítás során használnak. Ezen betegségben az enzim hiányában a hosszú szénláncú zsírsavak nem jutnak be a mitokondriumokba.
A betegség tünetei már a születés után megjelenek, görcsök, szabálytalan szívverés (arritmia), légzési problémák, gyakran a rendellenesség első jelei. Extrém alacsony a ketontestek száma, hypoglikémia (alacsony vércukorszint) alakul ki, ezt a kettő jelet együtt hipoketotikus hypoglikémiának nevezik.
Emellett egyéb tünetek: a vérben  a vérben magas ammónia szint, megnagyobbodott máj (hepatomegália), szívizom bántalom (cardiomyopathia), és izomgyengeség.
A betegséget a SCL25A20 gén mutációja okozza.
 

CPT I. = Karnitin-palmitoil-transzferáz deficiencia I.

A hosszú szénláncú zsírsavak transzportjának, ennek következtében lebontásának, ezáltal a sejtek energia előállításának zavara, mely nemketotikus hypoglikémiás rosszulléteket eredményez.
A sejtek energiatermelésének fő forrása a hosszú szénláncú zsírsavak mitokondriális ß-oxidációja. A hosszú szénláncú zsírsavak a mitokondriális membránon csak karnitin segítségével tudnak átjutni, és csak így tud bejutni a mitokondriumba. Ezt a folyamatot a karnitin-palmitoil-transzferáz I katalizálja. A keletkező acil-karnitin egy speciális transzportrendszer segítségével jut át a membránon. A  már mitokondriumban lévő acil-karnitinről a karnitin-palmitoil-transzferáz II viszi át az acil csoportot.
A karnitin-palmitoil-transzferáz I autoszomális recesszív módon öröklődő betegség.  A mutációt a CPT1A génben jön létre.
A tünetek már csecsemőkorban megjelennek. Testi és szellemi fejlődés visszamaradása, gyakori hypoglikémiás rosszullétek, májmegnagyobbodás, májfunkció zavar, vér ammóniaszint emelkedése, görcsök, zavartság, eszmletvesztés, hepaticus encephalopathia (máj és agyvelőbátalom).  
Myopathia (izombántalom), izomgyengeség, izomgörcsök, myoglobinúria (vizelettel izomfesték anyag ürül), szívizom érintettség, vesebetegség (renalis tubularis acidózis).
A laboratóriumi értékeke közül emelkedett a szabad zsírsav szint, triglecerid érték magas, emelkedett ammónia szint, kóros májenzim értékek (GOT, GPT, GGT). Ketontestek nem mutathatók ki a vizeletben.
Éhezés és vírusfertőzés válthatja ki a tüneteket, vagy ronthatja azokat.
Oki kezelés nem ismert. A táplálékkal bevitt hosszú szénláncú zsírsavakat közepes szénláncú zsírsavakra (MCT) kell cserélni.
  

CPT II =  Karnitin-palmitoil-transzferáz deficiencia II.

A hosszú szénláncú zsírsavak transzportjának , ennek következtében lebontásának, ezáltal a sejtek energia előállításának zavara, mely légzési elégtelenséget, izombántalmat eredményez.
A sejtek energiatermelésének fő forrása a hosszú szénláncú zsírsavak mitokondriális ß-oxidációja. A hosszú szénláncú zsírsavak a mitokondriális membránon csak karnitin segítségével tudnak átjutni, és csak így tud bejutni a mitokondriumba. Ezt a folyamatot a karnitin-palmitoil-transzferáz I katalizálja. A keletkező acil-karnitin egy speciális transzportrendszer segítségével jut át a membránon. A már mitokondriumban lévő acil-karnitinről a karnitin-palmitoil-transzferáz II viszi át az acil csoportot.
A karnitin-palmitoil-transzferáz II autoszomális recesszív módon öröklődő betegség.  A mutációt a CPT2 génben jön létre.
A betegségnek 2 formája ismert :

  1. infantilis vagy újszülöttkori forma: A tünetek újszülött, csecsemőkorban kezdődnek. A tüneteket éhezés, alacsony szénhidrát, magas zsírtartalmú étrend, hideg, fizikai terhelés váltja ki. Izombántalom (myopathia), izomfájdalom, izommerevség, izomgyengeség, myoglobinúria (izomfesték ürül a vizelettel, vizelet sötét színű lesz). Légzési elégtelenség, szívizombántalom alakul ki. Emelkedett a szabad zsírsav szinta vérben, magas triglicerid szint, kóros izomenzim aktivitás (kreatin foszfokináz), alacsony ketontest koncentráció.
  2. felnőttkori forma: A tüneteket éhezés, alacsony szénhidrát, magas zsírtartalmú étrend, hideg, fizikai terhelés váltja ki.Izombántalom, izomfájdalom, izommerevség, izomgyengeség, myoglobinúria alakul ki. Emelkedett a szabad zsírsav szinta vérben, magas triglicerid szint, kóros izomenzim aktivitás (kreatin foszfokináz), alacsony ketontest koncentráció.

Oki kezelés nem ismert. Az éhezés kerülése fontos megfelelő táplálkozással. Magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, a hosszú szénláncú zsírsavak mennyiségének lecsökkentése, helyette MCT zsírok fogyasztása.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!